Miskolci Geotermia

PROJEKT LEÍRÁSA


„Geotermia, szaktudás a gazdaság szolgálatában” KEOP-4.10.0/B-12-2013-0012 számú projekt

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” KEOP-2012-4.10.0/B pályázati konstrukcióban a Kuala Kft. „Geotermia, szaktudás a gazdaság szolgálatában” pályázati projektje egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt célja, a Miskolc Megyei Jogú Város Tatár utcai Fűtőműve által kiszolgált, Belvárosi - illetve Egyetemvárosi városrészek hőigényének részben geotermikus energiából származó hővel történő kiváltása.

PROJEKTGAZDA


A KUALA Korlátolt Felelősségű Társaság budapesti székhelyű Társaság 1997 decemberében létesült, a PannErgy Csoport tagjaként.

A Társaság tagjai: PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. (korábban PannErgy Polifin Zrt.), 90%-os üzletrésszel, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ Kft.) 10 %-os üzletrésszel rendelkezik.

A Kuala Kft-t tulajdonosai elsősorban a 2010-ben elindított Miskolci Geotermikus Projekt komplex beruházások előkészítésére, megvalósítására és későbbi üzemeltetésére alakították át, fő tevékenysége a projekt során a geotermikus forrásból történő hőtermelés, illetve a hőértékesítés.

PROJEKT ALAPADATAI


Projekt neve: Geotermia, szaktudás a gazdaság szolgálatában
Kedvezményezett: KUALA Kft.
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium


Miskolc Város távhőszolgáltató társasága lehetőségeihez mérten korszerűsíti rendszerét, törekedve arra, hogy Miskolcon és környékén a szolgáltatási tevékenységét tovább bővítse, megvalósítva egy környezetbarát távhőszolgáltatást. A KUALA Kft., mint projektgazda, ebben a lehetőségben rejlő potenciált felismerve kívánja a pályázat keretében megvalósítani a geotermális energia kitermelését, majd tovább értékesítését a MIHŐ Kft-nek, mint a kedvezőbb áru, megújuló energiaforrásból kinyerhető alternatíváját a jelenleg vásárolt földgáz energiahordozóból előállított távhőnek. A 2014 májusában átadott Miskolci Geotermikus Projekt második ütemében, - jelen pályázati projekt keretén belül - a geotermikus forrásból nyert hőenergia, a belvárosi fogyasztókhoz történő eljuttatására alkalmas távvezetékrendszer kivitelezése valósult meg a Tatár utcai Fűtőműig, ahol egy új hőátadó állomás épült. Az Európai Uniós forrás felhasználásával lehetőség nyílik Miskolc Belváros, továbbá a Miskolci Egyetem területén jelentkező fűtési-, és használati melegvíz hőigényének részleges geotermikus energiával történő ellátására, amely eredményeként a beadott geotermikus hőenergia legalább 40 százalékkal megnövekedik ezen projekt megvalósulásával.

Európai Unió Magyarország Megújul Széchenyi terv