Kuala

Miskolc, Mályi
Miskolc 

MiskolcMiskolc Északkelet-Magyarország legnagyobb városa és Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Miskolci járás székhelye. 

A város a Bükk hegység keleti felén a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült. A város csodás fekvésének is köszönheti kivételes szépségét. A Sajó, a Bódva és a Hernád összeolvadó völgysíkja, a Miskolci kapu ősidők óta jelentős áru- és személyforgalom színtere.

Miskolc területe 236,68 km2, ebből 58,02 km2 a belterület és 178,66 km2 a külterület. A belterületi rész szélessége kelet-nyugat irányban19 km, észak-dél irányban10 km. Mai felszíne – a kéregszerkezeti mozgások eredményeként – lépcsőzetes felépítésű. Keletről nyugat felé30 kmkiterjedésű, amin belül négy „lépcső” figyelhető meg; a magasságkülönbség eléri a 800 métert.

További információ: www.miskolc.hu

Mályi

Mályi
Mályi község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Miskolci járásban. Miskolctól 3 km-re délre a 3-as főút mellett, az agglomerációban található. A település már a honfoglalás korában is létezett, később a Bors-Miskóc nemzetség birtoka volt. 1783-tól említik Mályi néven.

További információ: www.malyi.hu

Kistokaj


Kistokaj község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Miskolci járásban. A Hejő patak partján, Miskolctól kb. 5 km-re délre, az agglomerációban található.

A településnek kb. 2000 lakosa van. A belterületen található bányató nagyon népszerű a horgászok, a pihenni vágyók körében, partján hétvégi házak sokasága sorakozik.. A község közepén helyezkedik a több mint 2 hektár nagyságú sportpálya, ahol focipályák, salakos pálya, játszótér szolgálja a lakosságot.


További információ: www.kistokaj.hu


Magyarország geotermikus adottságai

Magyarország, bár nem aktív vulkáni területen található, geotermikus adottságai mégis európai, de nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. Magas a hőmérséklet mélységgel történő emelkedése, ~ 45 °C/km, szemben az átlagos 20-30 °C/km értékkel. Így 500 m mélységben az átlaghőmérséklet már 35-40 °C, 1000 m-ben 55-60 °C, 2000 m mélységben pedig 100-110 °C, a melegebb területeken akár 120-130 °C lehet. A felszín alatt több km mélységig megtalálható törmelékes üledékekből (homok, homokkő) vagy repedezett mészkőből, dolomitból az ország területének több mint 70 %-án minimum 30 °C-os termálvíz feltárható.
Magyarországon a geotermikus potenciál alulról közelítő becslések szerint is legalább ~ 60 PJ/év.

A hőmérséklet-eloszlás

A geotermikus energia hasznosítása szempontjából a kedvező felszín alatti magas hőmérsékletet a megemelkedett hőáram okozza.
1000 m mélységben az átlaghőmérséklet 55-60 °C. A melegebb területeken, a Mecsekben és környékén, a Battonyai-háton és az Alföld ÉK-i részén a hőmérséklet 70 °C felett van. 2000 m mélységben az átlaghőmérséklet 110-120 °C.

Európai Unió Magyarország Megújul Széchenyi terv